GESCHIEDENIS
Historia de Los Papas


De koldergroep Los Papas vindt zijn oorsprong op de Sint Jozefschool aan de Dr. Clemens Meulemanstraat op de Heerlerbaan.

De toenmalige directeur, Harrie Maas, besloot in het seizoen 1993-1994 samen met enkele vaders van leerlingen van deze school om het schoolcarnaval wat meer leven in te blazen.

Zo ontstond het idee om enkele kolderieke acts ten tonele te brengen, waarmee

“Los Papas”  het levenslicht zag.

In de eerste jaren was er slechts één optreden de vrijdagmiddag voor Carnaval in het Drieluik (huidige Admiraal). Ook de mama’s lieten zich niet onbetuigd en maakten hun eigen act met Los Mamas. Later zijn delen hiervan weer opgegaan in o.a. Mam Fataal en de bekende dansgroep Poco Loco.

Papas van het eerste uur waren:

Pé Diederen, Jack Dacier, Paul Götgens, Ger Wagemans, Chris Damen, Hub Ritzen en Carol Verkoeyen.

Paul is overigens de geestelijke vader van ons logo welk in “het vaandel” verwerkt is.


De bezetting van Los Papas is in die tijd sterk gewisseld. Om lid te zijn van onze koldergroep moest je nl. één of meer van je kinderen op de Sint Jozefschool (later dependance basisschool de Windwijzer) zitten. Zo gebeurde het dat enkele mannen van het eerste uur de groep moesten verlaten. Later is dit toelatingscriterium overigens losgelaten, omdat de optredens niet meer werden beperkt tot het schoolcarnaval.

Als eersten kwamen Ben Muermans, Ger Boer en Jo Houbiers de groep versterken.

Later zijn nog toegetreden:

Harrie van Beek, Rob Grootten en Walter Derks.

Daarna kwamen Marc Stolman, Tibert Lagarde, Henk van Hertrooy, Hans Kroon, Louis Jansen en tot slot Jack Vinken.

Sinds 2011 bestaat de groep uit 8 dezelfde mannen.


Eerste uitgave Los Papas-kroniek!


Het was even zoeken, maar we hebben het toch gevonden.

De echte historie van de Los Papas.


Alleen nog te bestellen op Aswoensdag
onder ISBN-nummer 1111-1964-ennogzoeget.

Verdere informatie is te vinden in het mooie naslagwerk:


Historia de Los Papas,

uitgave 1994,


ISBN-nummer

11-11-2007-ennogzoeget.


Last updated: in het verleden

In 2017 is Los Papas uitgebreid naar 9 personen: de laatste aanwinst was Wiel Meessen, die met ingang van het seizoen 2017/2018 op de buhne te zien was. In 2020 heeft hij de groep weer verlaten.


Met het wisselen van de bezetting, werd ook het repertoire van de Los Papas gewijzigd.

Bestonden de optredens in de beginjaren vooral uit playbackacts. Tot 2020 waren het kolder- en dansacts, waarbij we voor de choreografie hebben kunnen rekenen op de professionele begeleiding van onze Finie.


In 2017 is Los Papas de muzikale toer op gegaan door op 11 november in De Admiraal deel te nemen aan het Heëlesj Sjlagerkonkoer. Met “Witste watste weëde wils”, geschreven door Leon Sistermans, werd notabene de 3e plaats behaald! Daarna hebben we jaarlijks een nieuwe sjlager uitgebracht, maar nu geschreven door onze eigen Wiel Meessen.

Vanwege de “strammer wordende lijven” van enkele ‘papas’ hebben wij ons “zwaartepunt” verplaatst naar een combinatie van een medley van Duitse meezingers, verpakt in kolderieke acts.